Straatkunst: spelen met de stad

Je hebt straatkunst en straatkunst. Mijn favorieten zijn diegene die de openbare ruimte gebruiken en soms misbruiken om iets grappigs, ontroerend of bijzonders te laten zien. Straatkunst waarbij je net even wat langer moet kijken of het klopt wat je ziet. Afbeeldingen die je op details in gebouwen of straten attenderen, die je anders nooit had gezien. Soms zijn ze heel groot en soms heel klein, maar in alle gevallen zetten ze de tijd even stil en ben je je meer bewust van je omgeving. Bij deze een overzicht van spraakmakende beelden van over de hele wereld. Met veel dank aan streetartutopia.com ("we declare the world as our canvas") voor de inspiratie en verzamelingen.

OaKoAk
Oakoak is een Franse kunstenaar die graag speelt met stedelijke elementen. Het enige wat hij nodig heeft, is een kleine onvolmaaktheid in de openbare ruimte, zoals een plas op de straat of een scheur in een muur. Net als bij bijvoorbeeld Nikita Nomerz (zie later in dit bericht) ligt de nadruk niet op het versieren, maar op het aanpassen van de omgeving. Met slechts enkele pennenstreken kan hij een totaal ander beeld geven aan de ruimte om ons heen. Vaak heel eenvoudig en speels, maar juist daardoor zo knap. "The less I intervene on the wall or the road, the better, especially if I can totally change the sense of the urban environment", aldus de Franse artiest.

Door: OaKoAk. Bron foto: http://www.streetartutopia.com

Door: OaKoAk Bron foto: http://www.streetartutopia.com
Door: OaKoAk Bron foto: http://www.tout-bon.com/
Door: OaKoAk Bron foto: http://www.huffingtonpost.co.uk/
Zie voor meer foto's van OaKoAk: http://thechive.com/


Banksy
De Engelse kunstenaar Banksy is verreweg een van de bekendste 'street artists'. Soms maakt hij gebruik van een stedelijke attribuut, maar over het algemeen beschildert hij lege muren. Waarbij je meestal twee keer moet kijken, omdat het niet altijd is wat je in eerste instantie denkt. Of in iedere geval meer dan je in eerste instantie ziet. Zijn werk is vooral in Londen te bewonderen, maar ook in de straten van Los Angeles, Salt Lake City, Chicago, Toronto en Timbuktu. In tegenstelling tot OaKoAk zit in het meeste werk van Banksy ook een politieke boodschap. Of misschien is satire een beter woord. Daarbij vaak protesterend tegen de bureaucratie die zijn 'graffiti' als vandalisme beschouwt en het dus wil verbieden en verwijderen. Of in zijn eigen woorden: "Some people become cops because they want to make the world a better place. Some people become vandals because they want to make the world a better looking place." Door zijn toenemende populariteit worden steeds minder van zijn werken verwijderd.
Door: Banksy Bron foto: www.streetartutopia.com
Door: Banksy. Bron foto: www.streetartutopia.com/
Door: Banksy Bron foto: http://www.banksy.co.uk/out.asp


Door: Banksy. Titel: Maid in Londen.
Bron foto: http://www.banksy.co.uk/out.asp
Door: Banksy. Titel: Flower.
Bron foto: http://www.banksy.co.uk/out.asp


Door: Banksy Titel: I don't believe in Global Warming
Bron foto: www.boredpanda.com

Julian Beever

Julian Beever is vooral bekend van zijn 3D-stoeptekeningen. Veelal illusies, waarbij hij slim gebruik maakt van stedelijke attributen. Het lijkt overigens makkelijker dan het is. Het geheel klopt namelijk alleen maar als je het vanaf één bepaalde kant bekijkt. Op zijn website zie je ook foto's als je van de verkeerde kant komt aanlopen.
Door: Julian Beever. Titel: Meeting Mr. Frog.
Bron foto: http://www.julianbeever.net
Door: Julian Beever. Titel: Wheel of Fortune Locatie: Santiago, Chili.
Bron foto: http://www.julianbeever.net
"It was the most difficult drawing I have ever attempted."


Door: Julian Beever. Titel: A slight accident in a Railway Station in Zurich.
Bron foto: http://www.julianbeever.net
Door: Julian Beever. Titel: Back off, creep! Bron foto: http://www.julianbeever.net
"To draw parts of the snail on the shiny bench, paper had to be cut out and stuck in place on top of and on the side of the bench. Further back, a standing steel pillar in the street was incorporated to make one of the snail's horns."


Overig
Een collage van andere kunstwerken die spelen met de openbare ruimte.

Door: Dan Bergeron. Titel: Face of the City
Door: Pao en zijn studenten (European Design Istitute). Bron foto: http://www.streetartutopia.com/?p=8016
Locatie: Rome, Italië. Foto gemaakt door: Pao
Door: Roadsworth. Bron foto: www.streetartutopia.com

Door: Nikita Nomerz Titel: Toothyman Locatie: Ekaterinburg, Rusland
Bron foto: www.boredpanda.com
Door: MentalGassi Titel: The Straw
Bron foto: mentalgassi.blogspot.nl

Door: onbekend. Bron foto: http://www.streetartutopia.com/?p=9183
Locatie: San Sebastian, Spanje. Foto gemaakt door: Ibon Mainar.
Door: Icy and Sot. Bron foto: http://www.streetartutopia.com
Locatie: Iran.


Reacties